tiistai 6. elokuuta 2013

Oma tarotpakka

Omat tarotini ovat Oshon Zen tarotkortit. Tuo ei ole siinä mielessä perinteinen pakka, että siitä puuttuvat maljat, sauvat, lantit ja soihdut kokonaan, mutta 79 kortin pakka on jaettu suurten salaisuuksien  (22+1) ja pienten salaisuuksien (56) kortteihin, ja  neljän elementin mukaan veden, pilvien, tulen ja sateenkaaren kortteihin. Tulet vastaavat klassisissa taroteissa sauvoja, ja kuvaavat toimintaa (intuitio) ja ovat maskuliinisia ja aktiivisia luonteeltaan. Veden kortit vastaavat klassisten tarotien maljoja. Vesikorttien energia on feminiinistä ja vastaanottavaista, ja vesikortit heijastavat tunteita. Pilvet vastaavat klassisten tarotien miekkoja, ja ovat ilman elementtinä mielen vertauskuvia. Pilvikortit kuvaavat valaistumatonta mieltä, joka estää näkemästä todellisuuden sellaisena kuin se on. Pilvillä on kuitenkin liikkumisen ominaisuus, ne tulevat ja menevät, joten niihin ei kannata suhtautua turhan vakavasti! Sateenkaaret vastaavat lantteja ja symboloivat maan elementtiä. Nämä kortit edustavat käytännönläheistä, aineellista todellisuutta. Sateenkaarikortit yhdistävät taivaan ja maan, hengen ja materian, eivätkä ne erottele ylempää ja alempaa todellisuutta, vaan kaikki on yhtä ja samaa energiaa.

Itse en koskaan käytä kortteja varsinaisesti ennustamiseen, vaan kysyn niiltä neuvoa jonkin asian suhteen. Kortteja kuvataankin pääasiassa hyvänä itsetutkiskeluvälineenä.

Hieman korttien tulkinnasta: suurten salaisuuksien kortit ovat tulkinnassa merkityksellisempiä, kuin pienten salaisuuksien kortit. Suurten salaisuuksien kortit saattavat merkitä suuria elämänmuutoksia, tai jonkin henkisen kehityksen kasvuun liittyvää keskeistä osa-aluetta. Suurten salisuuksien korttien puuttuminen kertoo kyseessä olevan asian olevan ohimenevää laatua. Suurten salaisuuksien kortit on numeroitu 0-XXI, Mestarikortilla ei ole numeroa. Pienten salaisuuksien kortit on siis jaettu neljän elementin mukaan ässästä kymppiin, ja niihin kuuluu myös "hovikortit"; kuningas, kuningatar, ritari ja lähetti.
Kortteihin kuuluu myös opaskirja Osho: Zen Tarot (Unio Mystica 1999). Kirjassa on 191 sivua, ja se sisältää mustavalkoisen kuvan kustakin kortista tulkintoineen. Kirjan lopussa on kuvien symbolien ja värityksen selityksiä, tietoa korteista ja niiden käytöstä, Oshosta ja korttien tekijästä. Mukana on myös muutamia korttikuvioita, joista meinasin esimerkkikuvin esitellä osan, kunnes tajusin niiden ehkä olevan kopiosuojattua materiaalia. Itse kukin voi keksiä lisää korttikuvioita niin paljon kuin haluaa.

Jos teen tulkinnan itselleni, niin aloitan kopauttamalla pakan selkää muutaman kerran vanhojen energioiden poistumiseksi. Sitten sekoitan kortteja muutaman minuutin, jolloin kortteihin siirtyy omaa energiaani. Sitten levitän kortit viuhkaksi tai vain "suoraksi" (hitsit, kuinka sen ilmaisisi?) ja valitsen niin monta korttia kuin korttikuvioon tarvitaan. Asetan kortit ensin vain vierekkäin (kuvapuoli alaspäin) järjestyksessä, että muistan monesko kortti mikäkin oli. Kortit valitaan yleensä vasemmalla kädellä, koskan sen katsotaan olevan lähempänä sydäntä. Itse pidän yleensä silmät kiinni, mutta tämäkin lienee makuasia. Olen oppinut luottamaan siihen, että oikeat kortit kyllä nousevat pakasta.

Haluaisin muunkinlaisia tarotpakkoja, vaikka tykkäänkin kovin tuosta omastani, ja aina tuntuu tulevan ne oikeat kortit. On kuitenkin todella haastavaa löytää mieluisia pakkoja. Lopulta kun jonkun blogissa tai jossakin nettikaupassa törmää silmää miellyttävään kuvitukseen, niin kyseistä pakkaa ei ole enää saatavilla. Jotenkin en ole laisinkaan lämmennyt perinteisille klassisille tarotpakoille.

Ou nou, nyt meni pipariksi koko postauksen kuvitus, kun tuli mieleen tuo, etten varmaan voikkaan tässä esitellä kirjan korttikuvioita. Mitenkähän kortit, kai niitä saa kuvata, jos ei käytä kirjan korttikuvioita? Help? Anyone? Lisään kuvat, jos/kun asia selkenee.

Pakka, kirja ja suurten salaisuuksien kortteja

Pienten salaisuuksien korteista esimerkkejä

Edit: Asia ei vielä selkiintynyt, mutta poistan tai vaihdan kuvat jos tarvetta ilmenee. Hankalia nuo tekijänoikeusasiat, terveisin Orvokki, joka toivoo, ettei tässä tullut rikkoneeksi moisia. Myös kirjoitusvirheitä korjattu.


2 kommenttia:

  1. Mielestäni omat valokuvasi korteista bogissasi eivät ole tekijänoikeuslain vastaisia.

    (Finlex http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404)

    "25 § (24.3.1995/446)

    Julkistetuista taideteoksista saa ottaa tekstiin liittyviä kuvia:

    1) arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen; sekä

    2) sanomalehteen tai aikakauskirjaan selostettaessa päiväntapahtumaa, edellyttäen ettei teosta ole valmistettu sanomalehdessä tai aikakauskirjassa toisinnettavaksi.

    Kun taideteoksen kappale on tekijän suostumuksella myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu, taideteoksen saa sisällyttää valokuvaan, elokuvaan tai televisio-ohjelmaan, jos toisintamisella on valokuvassa, elokuvassa tai televisio-ohjelmassa toisarvoinen merkitys."

    Terveisin ei laki-ihminen.
    ~~uQ~~*

    VastaaPoista
  2. Kiitos infosta uQ :) Jäänyt eri taidealojen opinnoista mieleen nuo joskus melko kimurantit tekijänoikeusasiat. En siis ole asiaan perehtynyt ollenkaan syvemmin. Korttikuvioita ei ehkä saane kopsia suoraan?

    VastaaPoista