perjantai 20. kesäkuuta 2014

Viikinkileipä

Yritän tässä pitää sellaista ruokavaliota, johon ei kuulu vehnä, ruis eikä ohra. Vatsani ei tykkää viljoista ja olo on karmea aina viljojen nauttimisen jälkeen. Yritän nyt ensin testailla, reagoiko masu kauraankin, eli toistaiseksi kaura kuuluu vielä ruoka-aineksiini, se helpottaa vähän kun kaupoista löytyy jonkin verran kauravalmisteita (kaurajugurtit, kaurajuomat, 100 % kauraleivät..). Muutenkin olen ajatellut rukata ruokavaliota enemmän keskiaikaisen ruokavalion mukaiseksi. Keskiaikaista ja paleoruokavaliota pidetään terveellisempinä vaihtoehtoina nykyajan paljon viljoja, maitoa, sokeria ja eineksiä sisältävään ruokavalioon verrattuna. Vasta alkumetreillä tässä ollaan, ja ruokavalion muutos vie itseltäni ainakin paljon aikaa. Pitäisi suunnitella valmiita ruokalistoja ja pitää leipomispäiviä. Ja jaksaa tehdä kaikki itse (minä ostan usein puolivalmisteita ja eineksiä). Tuskin ihan autenttista minkään ajan ruokavaliota tulen noudattamaan, mutta jos saisi oman ruokavalion muokattua itselle sopivaksi noiden aikakausien tyyliseksi.

Tänään oli ensimmäinen leipomispäivä, kun kokeilumielessä leivoin viikinkileipää törmättyäni sellaisen (helppoon) ohjeeseen. Ohje on helppo muuttaa gluteenittomaksi / viljattomaksi(?) ja se on hiivaton. Olen sen verran laiska, etten koskaan jaksa kääntää mittoja, jos ne on vierailla mittayksiköillä merkitty, mutta tuossa oli grammoina, niin onnistui sen puolesta hyvin. Muutin ohjetta itselleni sopivampaan muotoon, eli vaihdoin ohrajauhot kaurajauhoiksi. Mikäli kaura ei sovi, niin ne voi varmaan vaihtaa vaikka tattarijauhoiksi. Reseptin kirjoittaja oli käyttänyt täysjyväjauhoina täysjyväspeltjauhoja, itse korvasin ne sellaisella omeganäkkileipäseoksella, koska sitä sattui olemaan kaapissa. Ensin ajattelin, että olisin laittanut niiden tilalta kaurahiutaleita, mutta omegaseoksella sai monipuolisemman taikinan.


Hienonsin omeganäkkäriseoksen morttelissa, mutta pienemmissä osissa kuin kuvassa

Alkuperäinen resepti täällä.

Itse tein tällaisella reseptimuunnoksella:

150 g luomu kaurajauhoja (ehdotettu ohrajauhoja)
50 g luomu omeganäkkileipäseosta (sis. mantelijauhoa, auringonkukan siemeniä, kurpitsan siemeniä ja pellavan siemeniä) (ehdotettu täysjyväjauhoja, esim. spelt)
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl luomuvoita (ehdotettu vaihtoehtoisesti laardia)
100-120 ml haaleaa vettä (taisin laittaa hieman yli desin verran)
1/4 tl merisuolaa

Sitten taikina 1,5 h:ksi viileään lepäämään pyyhkeen alle. Tämä oli pitkä aika odotella, enkä oikein ymmärrä hiivattoman taikinan tarvetta levähtää. Ehkä siinä maut tasaantuvat ja jauhot turpoavat vähän, en tiedä. Mitään näkyvää taikinalle ei tuona aikana tapahtunut. Taikinan kuuluu olla sellainen paksu ja kuivahko, sellainen, jota on hyvä muovailla (halkeilee helposti, mutta sai siitä leivät tehtyä).

Helppo resepti: ainekset yhtäaikaa kulhoon ja vaivataan taikinaksi

Haluaa levätä 1,5 - 2 h

Lepää viileässä leivinliinan (tyynyliinan, krhm) alla

Raakoja leipäkiekkoja

Tästä taikinasta tuli 4 kpl kämmentä suurempia leipiä. Leivät taputellaan taikinasta ohuiksi kiekoiksi, enintään 0,5 cm paksuiksi, että leivät eivät jää paistettaessa sisältä raaoiksi. Sitten keskilämmöllä paistetaan leipiä kuivalla pannulla 4-5 minuuttia kummaltakin puolelta (itse käytin rautapannua, mutta sillä ei kai ole väliä minkälaista käyttää). Vähän saa tulla väriä leipien pintaan. Kai näitä voisi uunissakin valmistaa, mutta halusin kokeilla tuota pannumenetelmää. Tällaisen taikinan voi tehdä kotona valmiiksi, ja ottaa vaikka retkelle mukaan ja paistaa nuotiolla.

Paistetaan ilman rasvaa, kuivalla pannulla

Valmiista leivistä tulee siis melkoisen kuivaa leipää, omaan suuhuni hyvän makuista. Suolaa olisi voinut olla hieman enemmän, mutta makuasia. Leipää suositellaan keiton tai muhennoksen kaveriksi, hieman kuivaa on pelkästään syötynä. Teeleipänä voisi toimia myös. Maku ja tuoksu on hieman pähkinäinen.

Valmiita leipäsiä

Nam

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti