torstai 29. toukokuuta 2014

Luonnon antimien kuivausta

Olettekos jo kuivanneet kevään/alkukesän satoa talteen? Minä aloitin huhtikuussa ensimmäisten pienten poimulehtien ilmestyttyä. Kuivatin ne huoneenlämmössä ilmavasti siivilässä, en huomannut ottaa ylös kuivumisaikaa. Välillä kääntelin niitä varovasti ritilässä, että kuivuivat tasaisemmin. Määrä oli vähäinen, joten hyvin kuivuivat. Näitä pitäisi vielä kuivatella lisääkin teeaineksiksi. Kokoa voi hahmottaa sillä, kun vertaa purkin ja kannen kokoon, purkki ei ole juuri pilttipurkkia isompi. Ei poimulehtiä tarvitse ihan noin pieninä kuivata, mutta minä halusin osan pieninä, niin voi vertailla makueroja isompina kuivattuihin. Poimulehti kuivataan/käytetään keväällä ennen kukintaa.

Nuoria jättipoimulehden lehtiä

Jättipoimulehti

Ensimmäiset koivunlehdet kuivasin myös siivilässä huoneenlämmössä. Ne olivat tahmaisia pieniä hiirenkorvia, joten kuivausaika oli useamman päivän. Kääntelin niitä välillä ritilässä, että kuivuvat ilmavasti, eivätkä tartu kiinni ritilään tai toisiinsa. Näitäkin oli vain pieni määrä, en usko tarvitsevani enempää. Toinen koivunlehtierä oli jo puolikokoisia lehtiä, aika tahmeita nekin vielä. Kuivasin uunissa pellillä n. 40 asteessa. Ei olisi ollut riittävästi aikaa niiden kuivaamiseen, joten päädyin laittamaan hieman liian paksun kerroksen lehtiä pellille, eivätkä ne meinanneet kuivua ikinä. Kesti 3,5 h jonka jälkeen oli pakko laittaa lehdet rasioihin ilman kantta kaappiin kuivumaan loppuun, tässä vaiheessa suurin osa lehdistä oli jo rapeita ja kuivia.

Tuoreet hiirenkorvat

Kuivatut rapeat hiirenkorvat

Kuivatut nuoret koivunlehdet

Mustaherukkapensaan lehdet kuivatin uunissa uunipellillä ohuena kerroksena. Yhden pellillisen kuivaus kesti 1,5 h. Lehdistä kerätään vain terveen näköiset yksilöt, ei kasvitautien vaivaamia, eikä ötököiden syömiä. Uunin luukku pysyi raollaan pienen kuparipadan avulla :D (Kai tuon uuninkin vois joskus pestä..)

Mustaherukan lehtien kuivaus uunissa

Luukunvahtina kuparipata

Kuivatut mustaherukanlehdet

Nokkoset kuivattelin samana yönä, kuin isommat koivun lehdet, eli yönä, jolloin ei ollut oikein aikaa kuivaamiselle, mutta oli pakko kuivattaa ne, koska lähdin reisuun aamulla. Nämäkään eivät meinanneet kuivua millään, tietenkään, kun olisi ollut kiire :D Tein samoin kuin koivun lehtien kanssa, eli kuivatin uunissa melkein kuivaksi, lopuksi rasiaan ilman kantta kaappiin kuivumaan loppuun. Loput oli pakko pakastaa sellaisenaan ryöppäämättä, etteivät olisi pilaantuneet. Niitä oli kaiken lisäksi melko paljon. Nokkosta ei tulisi kerätä kompostien, käymälöiden eikä navetoiden liepeiltä. Kuivattu nokkonen ei kaipaa ryöppäämistä, eikä talven varalle pakastaminenkaan. Nokkoset kerätään nuorina alle 15 cm:n pituisina kokonaan, tai vanhemmista nokkosista vain latvaosa tai ylimmät lehdet. 

Kuivatut nokkoset

Tässä tähän mennessä keräämääni satoa tältä keväältä, lisää luvassa :)

8 kommenttia:

  1. Jaksaisipa itsekin olla noin ahkera keräämään kesän satoa talteen :) Poimulehdet on kyllä hyviä ihan sellaisenaankin syötynä, teehen en niitä olekaan vielä kokeillut!

    VastaaPoista
  2. En tiedä olisiko itsellänikään ollut jaksamista, mutta nämä liittyy mun työssäoppimiseen. Eli on pakko tehdä näitä, tosin ihan mielelläni teenkin :)

    VastaaPoista
  3. Kuten Emerald sen jo sanoikin: voi kun itsekin ois noin ahkera... Ainoa, mitä olen kuivatellut on vadelmanlehdet ja salvianippu... Noh, josko sitä lomalla hieman aktivoituisi. :)

    P.S: Ihana uusi ulkoasu blogilla. Raikas :)

    VastaaPoista
  4. No niistä on hyvä aloittaa, vielä on keruuaikaa hyvin jäljellä. Mun täytyis keksiä joku paikka, mistä saisin kuusenkerkkiä, ennenkuin ne on liian isoja. Harmillisesti en omista metsää :D

    Kiitos :)

    VastaaPoista
  5. Ihanaa! :) Vadelmanlehtiä olen kuivattanut ison kasan jo. <3 Vatut on lemppareitani. :) Nokkosia pitäisi kuivailla lisää ja poimulehtiä. Muut ihan kasvatetut yrtit tulee takapihalta ruukuista (siellä on varmaan lähes kymmentä eri yrttiä). <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmaa haluaisin myös, muta nyt ei ole tiedossa paikkaa tässä lähellä mistä sitä saisin. Taidan käydä kerämässä nyt lisää poimulehtiä, kun kerrankin olisi aikaa kuivatella niitä niin kauan kun on tarpeen :)
      On kyllä ihanaa saada yrtit omasta maasta, itsellä jäänyt yrttien kylväminen kokonaan, josko niitä vielä ehtisi, tai katsotaan nyt.

      Poista
  6. Olet kerännyt mielenkiintoisia kasveja nimittäin juuri sellaisia joissa on paljon bioenergiaa. Koivun pienet ja tahmeat hiirenkorvat, uudet, kevään ensimmäiset nokkoset ja mustaherukka sekä lehtinä ja marjoina sisältävät bioenergiaa. Jos bioenergian käsite ei ole tuttu niin http://www.eskojalkanen.net/media/artikkelit/bioenergiassa-luomun-henkinen-salaisuus esim. tuossa artikkelissa sivutaan sitä. Itse löydän bioenergiakentät kasveista myös taikavarvulla ja jos sinulla varpu taipuu niin voit itsekin tarkistaa asian. Mutta ehkä intuitiosi on jo kertonut sinulle mitkä luonnonkasvit ovat voimakkaimpia koska olet osannut ilman varpuakin kerätä juuri niitä joiden elämänenergiakenttä on suurin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, jännää :) Itseasiassa tuosta bioenergiasta olen joskus lueskellutkin, mutta en tiedä mitkä kasvit sitä sisältävät minkäkin verran. Olen myös ollut Tiina Lindholimin luennolla, jossa käsiteltiin aihetta, mutta siitä on jo niin monia vuosia, etten siitä kovin paljon muista.

      Kiinnostuin aikoinaan bioenergiasta lukemaan, kun olin joillakin hyvinvointimessuilla (ehkä Äiti Maa -messut Tampereella kauan sitten) ja siellä oli ilmainen bioenergiakentän ja hivenainevarastojen mittaus. Sitten siitä monta vuotta eteenpäin oli toiset samankaltaiset messut eri paikkakunnalla (Voimaannu-messut) ja siellä oli taas ilmaiset mittaukset. Kävin sitten mielenkiinnosta mittauttamassa, että sain verrata tuloksia. Hyvin jännää oli :) Itse en osaa varpua käyttää, mutta molemmilla kerroilla minua kehotettiin opettelemaan varputaito. Kerran meinasin mennäkin kurssille, mutta sitten tuli joku este.

      Poista