tiistai 8. lokakuuta 2013

Kivien kanssa kivessä

Lupailin juttua kivistä opiskeltuani niitä viikon verran aika intensiivisesti. Silti en oikein tiedä mitä jäi mieleen viikosta, vai jäikö juuri mitään.. No, toki jäi moniakin asioita, mutta käsittelimme myös maaperä- ja pohjavesiasioita, ja viikko sisälsi melkoisen paljon autossa istumista reissatessamme hiekkamontuille, kivilouhoksille, kivinäyttelyihin ym. En nyt lähde tässä kertomaan jääkausien vaikutuksista kallioperäämme, enkä esittelemään monia kivilajeja, koska en tunnista kovin monia. Joitakin kuitenkin. Tässä yleiskuvaa kiviviikolla keräämistäni kivistä:

Kiviviikon löydöt

Saimme kerätä sellaisia kiviä kuin halusimme, ja tuossa on itseäni kiinnostaneet. Tai pieni osa niistä :D Lähes kaikki kivet kiinnostivat, mutta nuo raahasin mukanani opiskelupaikkakunnalta kotipuoleen. Maalatut litteät kivet ovat jotakin liusketta, tein ne viikon päätteeksi kivitöinä, eli pentaakkeli ja kolmoiskuualusta. Ylivoimaisesti eniten keräsin turmaliineja (kuvassa mustat kivet), koska ihania kiviä oli niin paljon, että oli pakko tehdä joku rajaus mitä kerää. Myös kvartseja keräsin jonkinverran, eli lähinnä savukvartsia löytyi. Muutama on aavistuksen vaaleanpunaiseen taittava, eli ovat vaaleita ruusukvartseja. Yksi on tuollainen tavallinen vaalea kvartsi. Savukvartseja löytyi vaaleanruskeasta tummanruskeaan, lähes mustanruskeaan. Osa oli raitaista kvartsia. Alla olevassa kuvassa kvartseja alaosassa ja vasemmalla ja keskivaiheilla olevat tummat ja vaaleanruskeat kivet. Kvartsit ovat siis tuollaisia kirkkaita kiviä, vai miten niitä kuvailisi.. 

Mm. savukvartseja

Luonnolliset savukvartsit ovat hyvässä sopusoinnussa maan perusenergian kanssa. Niitä käytetään usein alaruumiin vaivoissa. Savukvartsin läsnäolosta hyötyvät sukupuolielimet, lihaskudos, sydän ja hermosto. Savukvartsin yhteys maahan kohottaa ymmärrystä luonnosta ja huolta ympäristöstä. Savukvartsi eroaa monista muista kivistä kyvyllään neutraloida kielteisiä voimia. Se on passiivinen muutoksen keino, käyttökelpoinen kun varovaisuus on tarpeen tai tarvitaan vähittäistä muutosta. Savukvartsia käytetään paljon ennustamiseen, ja se sopii kaikille eläinradan merkeille. 
Varoituksen sana valitessa savukvartsia: sen tumma väri aiheutuu epäpuhtauksista, tavallisesti hiilestä, raudasta tai titaanista. Joidenkin savukvartsien väri johtuu kuitenkin kiteen sisällä olevista vähäisistä määristä hajoavaa radiumia. Tämän heikon luonnollisen säteilyn vuoksi savukvartsi on hyvä säteilyperäisistä sairauksista kärsiville ihmisille, tai sellaisille, jotka saavat kemoterapiaa. Jotkin näistä kivistä, vaikka eivät olekaan terveydelle vaarallisia, ovat kuitenkin vahvasti säteilytettyjä, minkä vuoksi niiden parantavat ominaisuudet eroavat useimmista savukvartsikivistä. On paras välttää näitä vahvasti säteilytettyjä kiteitä. Useimmat jalokivi- ja koruliikkeet eivät myy niitä, ja useimmat jalokiviasiantuntijat neuvovat olemaan käyttämättä niitä parannusasetelmissa. 
Teksti savukvartsista kirjasta Kivien magiaa. Olisipa hauska tietää kuinka tuollaisen säteilyttyneen kiteen tunnistaa ei-säteilyttyneestä o.O

Mm. ruusukvarteja, savukvartseja, kärnäiitti

Yllä olevassa kuvassa keskellä kolme ruusukvartsikidettä ja yksi valkoinen kvartsi, alla savukvartseja. Ylin punertava suuri sydämen muotoinen kivi on aika jännä, luultavasti kärnäiitti (impaktiitti). Wikipedia kertoo siitä näin: "Kärnäiitti on impaktilaavaa, joka on syntynyt nopeasti törmäyskohdan sulaneesta kallioperästä, graniitista ja gneissistä. Sulaan on sekoittunut muita sulamatta jääneitä kivenpalasia ja mineraalisiruja, pääasiassa kvartsia. Kärnäiitti sisältää myös hieman törmänneen kappaleen aineksia, esimerkiksi iridiumia.
Kärnäiitti muistuttaa hyvin paljon laavakiveä. Kiven murtopinta on sinisen musta ja rapautumispinta on harmaa. Rantakivikosta löydetyssä kärnäiitissä on ohut, ruskean musta rautapitoinen pinta ja pinnassa on myös kivelle tyypillisiä aallokon kuluttamia pieniä koloja." 
Kärnäiittiä syntyi siis meteoriitin iskeytyessä muinoin Lappajärven kohdalle, ja törmäyksen vuoksi kivimassat maassa sulivat ja sekoittuivat. Eihän tuo möhkäle ole ruskean musta, mutta pinnan väriin on vaikuttanut maaperässä oleva rauta, joka hapettuessaan saa kivien pinnalle aikaiseksi punertavan tai punaruskean värin. En raaski hioa tai hajottaa kiveä katsoakseni pintaa syvemmälle. Kärnäiitistä valmistetaan vain vähäisessä määrin mitään, lähinnä koruja ja koriste-esineitä. Omasta mielestäni tuollainen muinoin sulanut ja uudelleenkasautunut kiviaines pinnan koloineen on itsessään niin kaunis, ettei sille tarvitse tehdä mitään. Pintakin on kiiltävä, ihan kuin olisi lakattu.

Kärnäiitti, vähän kuin matelijan pää

Mustia turmaliineja Kuortaneen Kaatialan louhokselta

Tällaisen kasan keräsin siis turmaliineja, löytyi vain mustia, vaikka kyseisestä louhoksesta onkin löydetty punaista (rubelliitti) ja vihreää (verdeliitti) turmaliinia, jotka ovat jalokivilaatua. Tuo musta (schörl) on kaikkein yleisintä turmaliinia. Kivien magiaa -kirjassa kerrotaan mustan turmaliinin eroavan suuresti muista mustista kivistä siinä, että se ei ime kielteistä energiaa, vaan hylkii sitä. Mustaa turmaliinia suositellaan käytettäväksi (vaikka koruissa tms.), kun tuntee olevansa kielteisyyden ympäröimä. Se on arvokas kivi kriiseissä ja äärimmäisen stressaavissa tilanteissa (ilmankos rohmusin sitä puoli pussillista!). Musta turmaliini auttaa myös puolustautumaan heikentäviä sairauksia vastaan, ja se sopii myös ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.


Turmaliininaperoita

Turmaliineja

Turmaliini


Ylläolevia kiviä ei ole itse louhittu tai kerätty muuta kuin Alajärven tulivuorikeskuksen hyllyltä kassan kautta kotiin :D Siinä on akaattilevy, sitriini (ylin keltainen), kaksi meripihkaa (keltaiset kaksoset), lumihiutaleobsidiaani (tumma täplikäs hiottu keskellä), tulivuoren laavaa Islannista 2 kpl (mustat rosoiset möhkäleet alinna) ja koproliitti (oikella ruosteen ruskea muinaiskilpikonnan näköinen). Tuota ylinnä vasemmalla olevaa neliötä en nyt yhtäkkiä muistakaan, vaikka ajattelin sen olevan niin tuttu, ettei nimeä tarvitse edes kirjoittaa muistiin. Joku jaspis? Muistelen, että olisi valtamerijaspis, mutta en ole varma sekoitanko nyt johonkin muuhun.. Tulivuorikeskus oli mielenkiintoinen, kävimme siellä tulivuorenpurkaus- ja maanjäristyssimulaattoreissa. Tai tulivuorenpurkauksessa tuli savua, valoja ja äänitettyä tulivuorenpurkauksen ääntä, mutta maanjäristyssimulaattorissa oli järisevä "huone", joka järisi kyllä niin voimakkaasti (richterin asteikolla 5), että täytyi ottaa vähän seinästä tukea. Kiviä oli näytillä ja myynnissä. 

Akaattigeodijättiläinen

Yllä oleva yli puolimetrinen akaattigeodi ei valitettavasti pääse kuvassa oikeuksiinsa. Tulivuorikeskuksesta tämäkin löytyy.

Suuri savukvartsilohkare


Fossiloitunutta puuta, tulivuorikeskus

Sitten siihen arvontaan: ilmoita kommenttikenttään halustasi osallistua arvontaan, ilmoita myös nimesi tai nimimerkkisi. Arvon samhainina /halloweenina x-määrän turmaliineja ja savukvartseja. Yhteystietojesi lähettäminen ja voittajan seuraaminen omalla vastuullasi, eli jos voittaja ei ilmoittaudu, arvotaan kivet uudelleen, sanotaanko että viikko olisi aikaa ottaa minuun yhteyttä arvonnan päätyttyä. Arvontaonnea :)


10 kommenttia:

  1. Ehdottomasti haluan osallistua arvontaan! Turmaliinit ovat yksiä lempikivistäni, ja olisi ihana saada suomalaisia turmaliineja :)
    Kiva postaus ja hienoja kiviä löysit.
    ~Emerald

    VastaaPoista
  2. Oi että, osallistun ehdottomasti arvontaan! :3 Kivet on aina kiinnostaneet mua ja vähitellen koitan keräillä eri lajeja lisää. Savukvartsi ja erityisesti musta turmaliini olisivat oikein tervetulleita kokoelmiini! :3

    VastaaPoista
  3. Paras arvonta aikoihin! Ihana postaus muutenkin, piti oikein pariin kertaan lukaista. Minulla on yksi pikkuinen savukvartsi, turmaliinia ei yhtään, joten olen tohinalla mukana arvonnassa.

    Saida

    VastaaPoista
  4. Kyllä osallistun ihanaa!! :3

    -Miltsu

    VastaaPoista
  5. Voihan kivi. :) Kiva postaus ja arvonta kruunaa asian. Mukana o/ ollaan.
    ~~uQ~~*

    VastaaPoista
  6. Tää osallistuu kanskin! :)
    T: Pihlan äiree

    VastaaPoista
  7. Osallistun ehdottomasti! Kiinnostava postaus kaikenpuolin :)

    - Myrika

    VastaaPoista
  8. Hei!
    Mistä noita voi käydä louhimassa? Pitääkö käydä joku kurssi ensin, kuin lähtee louhokselle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä. Ei tarvitse mitään kurssia käydä ja ainakin tuonne Kaatialaan saa vaan mennä. Joihinkin louhoksiin on pienimuotoinen pääsymaksu, jolla katetaan louhoksen ylläpito- tai huoltokuluja, mutta kannattaa tarkistaa asia aina sen louhoksen kohdalta, minne on menossa. En tiedä onko kaikkiin lupa mennäkään, mutta käytöstä poistettuihin varmaankin ainakin.

      Poista