sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Käsin kohokuvioitua nahkaa

No niin, kurssi on tältä erää saatu päätökseen. Kurssi oli viikonlopun kestävä, yhteensä 16 tuntia, joista missasin 1,5 h hitaan aamun vuoksi. Perjantaina käytiin tekniikka ja työvaiheet teoriassa läpi, saatiin työkalut, joilla teimme pieniä kokeiluja millaista jälkeä mikäkin tekee. Lauantaina ja sunnuntaina tehtiin sitten tuotteita, kuka mitäkin. Itselläni ei ollut selkeää suunnitelmaa, enkä halunnut mitään nahkapussukkaa, tai koteloa vaikkapa kameralle, niin tein sitten vaan pieniä kokeiluja.

Nahaksi tälle tekniikalle käy vain kasviparkittu nahka, jota ei ole esim. rasvattu tai muutoin käsitelty. Se on käytännössä aina sitä luonnonväristä nahkaa, joka ei ole suurin lempivärini, mutta nahkaa voi jälkeenpäin halutessaan värjätä, mutta en nyt muista millä väreillä. Myös rasvaaminen hieman tummentaa nahan väriä. Työ aloitettiin valitsemalla kuvio, päättämällä mitä haluaa tehdä (esim. kamerakotelo) ja leikkaamalla sopivan kokoinen nahan pala. Kuvio piirrettiin tukevalle kalvolle ääriviivapiirroksena, ja jäljennettiin jäljennystyökalun avulla pinnasta kostutetulle nahalle. Tämän jälkeen kuvio aukileikattiin, eli viillettiin terätyökalulla.

Aukileikattu kuvio

Sitten kuviota alettiin työstämään erilaisin työkalupäin puuvasaralla paukutellen. Nahka kostutettiin pinnasta (ei uppokasteltu), annettiin kuivahtaa hetkisen kunnes pinta näytti kuivalta, ja aloitettiin naputtelu. Alustana täytyy olla kova kiillottamaton kivilaatta (graniitti hyvä), kuvan sisustuslaatta on melko ohut, mutta säilyi ehjänä. Tässä kuvia eri työvaiheista ja osa valmistuikin:

Kuviota on alettu työstämään

Lehti on saanut vähän lisää ulottuvuutta

Taustan naputtelua

Valmiit työt. Tein tuosta kolmoiskuustakin vaikka se oli vaan ruma testipala

Reunojen viimeistelyä vailla

Tulevat kirjanmerkit

Puolivalmiita

Alimmassa kuvassa keskeneräisiä. Kotona on erilaiset valaistukset kuin kurssipaikalla, siksi sävyerot eri kuvissa. Noista parista lärpäkkeestä ajattelin tehdä kirjanmerkit, mutta nahkaa täytyy ensin ohentaa nurjalta puolelta. Reijällisistä saattaa tulla avaimenperiä tai.. jotain. Katsotaan mitä keksin. Kurssi oli mielenkiintoinen ja tekniikka suht. yksinkertainen. Suosittelen, jos tarjoutuu mahdollisuus tällaiselle kurssille ja jos kädentaidot kiinnostavat. 


1 kommentti:

  1. Todella upeita! Olisipa kiva itsekin päästä joskus tuollaista kokeilemaan.

    VastaaPoista