keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kivien kanssa jatkoilla


Koulun kiviviikolla kävimme tutustumassa Oravaisten kivipuistoon. Puistossa oli ringissä isoja kivilohkareita nimikyltteineen. Nätti paikka meren rannalla, ja erikoisia kiviä. Luvassa enemmän kuvia kuin kerrottavaa, koska kivet.

Oravaisten kivipuisto


Kivipuisto

Konglomeraatti (Kemi)

Fuksiittikvartsiitti (Sodankylä)


Kvartsiitti, jossa aallonmerkkejä (Sodankylä)

Pallograniitti (Kuru)


Kalkkigneissi


Tein uuden reissun kivilouhokselle, koska yksi kaverini halusi käydä myös louhoksella. Keräilin mustia turmaliineja ja kvartseja. Kyseessä on Kuortaneen Kaatialan louhos, jonka jätekivikasoista yritimme löytää mieluisia kiviä. Korukiviharrastajat ja muut kivien kerääjät ovat vuosien aikana keränneet kasoista kaikki erikoisimmat kivet. Kaatialassa louhostoiminta on lopetettu kauan sitten, mutta nyt sen sulkemista yleisöltä suunnitellaan. En tiedä alkaako louhostoiminta uudelleen. Tässä vielä kuvia louhokselta:

Kaatialan louhos

Kaatialan louhos

Jätekivikasoja

Hiipuva nuotio

Leka

Lekaa käyttäessä täytyy muistaa suojalasit, oli ne meilläkin käytössä, vaikka kuvaa niistä ei tullutkaan. Emme kyllä paljoa lekaa käyttäneet. Itse koitin yhtä kivenlohkaretta pilkkoa, kun siinä oli kolme turmaliinisauvaa, mutta pikku palasiksihan se turmaliini hajosi noin järeällä vehkeellä.

Mustia turmaliineja lohkareessa

Näin isoa lohkaretta en edes harkinnut alkaa moukaroimaan lekalla. Se sai jäädä rauhassa paikoilleen, vaikka olisikin ollut nätti puutarhassa tai ovenpielessä. Mukaan lähti tällä kerralla vähäinen määrä pikkunaperoita mustaa turmaliinia,  kvartsia ja savukvartsia, yksi vähän suurempi savukvartsi.

Kivet puolikkaan kokoisella käsipyyhkeellä

Aika hailakoita savukvartseja. Yksi pikkunapero on kunnolla tumma palanen. Tämä oli aika pikainen reissu (no, muutaman tunnin mittainen.. se on pikainen, louhoksella voisi helposti olla koko päivän!), ja itse keskityin ylläpitämään nuotiota enemmän kuin keräämään kiviä.

Turmaliineja

Kvartseja

Tähän loppuun vielä muistutus arvonnasta, jossa arvon kotimaisia itsekerättyjä mustia turmaliineja ja joitakin kvartseja. Kannattaa osallistua, vielä ehtii! Klik.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti