sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Villiyrttien kerääminen ja kuivatus

Vielä löytyy luonnosta kaikenlaista kerättävää, vaikkapa nokkosen lehtiä on hyvä olla kaapissa ympäri vuoden. Osa villiyrteistä kerätään alkukesällä, mutta osaa voi kerätä loppukesällä ja joitakin koko kasvukauden. Keruupaikoiksi käyvät vain puhtaat alueet. Vilkasliikenteisestä tiestä vähintään 50 m:n etäisyys, 25 m muista maanteistä tai pölyisistä pikkuteistä. Älä kerää myöskään tehtaiden läheisyydestä, asuinalueiden ja taajamien keskustoista, typpipitoisilta paikoilta, kuten navettojen ja kompostien läheltä, äläkä keinolannoitetuilta tai torjunta-ainein käsitellyiltä alueilta. Kerää vain sellaisia yrttejä, jotka pystyt varmuudella tunnistamaan! Erikoisluonnontuotteiden, kuten mm. jäkälän, sammalen, tuohen, pajujen, varpujen, käpyjen, sekä yrttikasvien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuden piiriin. Asiasta lisää tietoa mm. Suomen luontoyrittäjäverkosto ry:n sivuilla. Itse sovellan asiassa maalisjärjen käyttöä omiin vähäisiin varastoihini kerätessä.

Yrtit kerätään vain kuivalla säällä, kun aamukaste on ehtinyt haihtua. Lehdet poimitaan yleensä mahdollisimman nuorina ennen kukintaa, tai täysin kehittyneinä, kukat vastapuhjenneina. Siemenet (ja marjat) täysin kypsinä.

Kerää puhtaaseen ilmavaan koriin, tai paperipusseihin. Poimi vain terveitä ja virheettömiä kasveja/kasvinosia. Luonnonkasveja tulee aina jättää kasvupaikalle, jotta kyseisen lajin olemassaolo siellä jatkuisi. Pidä eri yrttilajit erillään kerätessä ja kuivatessa.

Tässä esittelyssä vain osa Suomessa kasvavista villiyrteistä.

Kamomillasaunio kerätään kesä-syyskuussa heti mykeröjen avauduttua. Maku on pehmeä, ja yrttijuomana sopii erityisesti illalla nautittavaksi, koska sillä on lievä rauhoittava ja unen tuloa edistävä vaikutus. Antiseptisia vaikutuksia. Ei käy jokapäiväiseen jatkuvaan käyttöön. Pitkäaikaisesta käytöstä voi tulla allergiaa. Ei suositella raskaana oleville.

Kanervaa kerätään heinä-elokuussa. Siitä kerätään vaaleanpunaiset kukat, joiden maku on miellyttävän mesipitoinen. Antiseptinen vaikutus. Lievä rauhoittava vaikutus, joten sopii yrttijuomana iltajuomaksi. Lisää virtsaneritystä (arbutiini). Kanervan parkkiaineet helpottavat ripulia.

Koivusta kerätään hiirenkorvat ja nuoret lehdet touko-kesäkuussa ennen juhannusta. On voimakas diureetti, eli nesteenpoistaja, eikä sen vuoksi sovi jokapäiväiseen käyttöön. Rauduskoivun lehtiä sanotaan paremman makuisiksi kuin hieskoivun, mutta makuero on vähäinen.

Kuusesta kerätään kerkät, eli uudet vaaleanvihreät vuosikasvaimet. Keräysaika on keskikesällä ennen neulasten kovettumista. Miedon ja "puhtaan" makuisia, makean havupihkamaisia. Saattaa aiheuttaa allergiaa.

Mesiangervosta kerätään lehdet ja kukinnot. Maultaan mukava, vähän mantelimainen. Lehdet kerätään alkukesällä ennen kukintaa, kukinnot heti avauduttuaan keskikesällä. Lehdille suositellaan hiostamista aromien paremmin esille tulemiseksi. Sisältää salisylaatteja, ei siis sovi ollenkaan salisylaattiallergisille. Salisylaatit vaikuttavat kuten miedot särkylääkkeet, siksi käytetään vain pieniä määriä, eikä jatkuvaan käyttöön.

Mustaherukan lehdet kerätään kesä-elokuussa ilman lehtiruotia. Maku on syksyllä voimakkaampi. Varottava keräämästä härmäisiä lehtiä. Lehtien keruu luonnonvaraisista pensaista on sallittua vain Itä-Suomessa.

Nokkosessa on runsaasti valkuaisainetta, vitamiineja ja kivennäisaineita. Esimerkiksi pinaattiin verrattuna nokkosessa on monin verroin enemmän energia- ja suojaravintoaineita. Nokkosta kerätään keväällä ennen kukintaa, 5 - 15 cm:n kokoisina versoina, ja myöhemminkin pitkin kasvukautta, jos kasvustoa on välillä leikattu, tai jos ei, niin kerätään vain latvalehdet. Syksyllä kerätään siemenet. Diureetti, eli nesteenpoistaja. Nokkonen myös mm. puhdistaa verta, laskee verenpainetta ja -sokeria, vähentää anemiaa, edistää suoliston toimintaa ja pintaverenkiertoa ja poistaa raskasmetalleja. Ei suositella raskaana oleville eikä imettäville.

Poimulehti kerätään alkukesällä ennen kukintaa. Kasvista käytetään lehdet, joiden maku on miedon kirpeä. Myös kukkia ja siemeniä voi käyttää mausteeksi. Sopii lieviä naistenvaivoja helpottamaan.

Puna- ja valkoapila kerätään alkukesällä, lehdet ennen kukintaa, ja kukinnot kukkien avauduttua. Maultaan ovat pehmeitä ja mietoja, hieman hunajaisia. Apilajuoman kerrotaan sopivan jokapäiväiseen käyttöön.

Siankärsämössä on voimakas ryytimäiseksi kuvailtu maku. Lehdet kerätään ennen kukintaa, kukinnot keskikesällä kukkien avautuessa. Edistää ruuansulatusta. Käytetty myös haavojen hoitoon ja verenvuotojen estämiseksi. Käytettävä varoen, ei jatkuvasti. Liikakäyttö saattaa aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä.

Vadelmanlehdistä ensimmäisen vuoden versot kerätään keskikesästä elokuuhun, toisen vuoden versot alkukesällä ennen kukintaa. Lehdet mukavan makeita yrttijuoma-aineksina, etenkin hiostettuina.

Kuivaa yrtit heti keräämisen jälkeen, joko yrttikuivurissa, uunissa n. 40 asteessa (mielellään max. 35 astetta), tai ilmavasti ohuina kerroksina esim. sanomalehden päällä vaikka saunassa tai vaan huoneenlämmössä. Kuivauspaikan tulisi olla auringonvalolta suojattu. TIlassa on oltava myös hyvä ilmanvaihto homehtumisen estämiseksi. Puhtaat yrtit kuivataan sellaisenaan, (juuret ja juurakot pestään huolellisesti ja viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi kuivumisen nopeuttamiseksi).

Säilytä yrttejä ilmatiiviissä lasipurkeissa kuivassa, viileässä ja auringonvalolta suojatussa puhtaassa paikassa (ei liesituulettimen läheisyydessä). Kokonaisten ja karkeasti rouhittujen yrttien aromi säilyy kauemmin kuin hienonnettujen. Herkät yrtit ja jauheet pysyvät käyttökelpoisina kolmisen vuotta oikein säilytettyinä, väärin säilytettyinä aromit voivat haihtua jo muutamassa viikossa.

Oras-kuivuri

Mustaherukan lehdet menossa kuivuriin

Saksankirvelissä on anis-/lakritsimainen tuoksu

Lillukan lehdet vapaasti huoneilmassa kuivumassa

Edit: Kuvat lisätty yrteistä erilaisissa purnukoissaan. Kirpputori on ollut ystävä kaikenlaisia nättejä purkkeja haaliessa. Lasipurkeissa myytävä hunaja pakataan usein myös kauniisiin purkkeihin. Otan ne aina talteen myöhempää käyttöä varten. Samoin pilttipurkit, ja muita erikokoisia lasipurkkeja. Anteeksi huonot kuvat, vastavaloon kuvaaminen ei ole hyvä juttu.

Yrttilöitä

Mustaherukka, lillukka, saksankirveli

Kauniita nämä pallokorkkiset putelit, joiden palloon saa koristeen sisään

Edit2: Raskaanaoleville ja imettäville ei ymmärtääkseni suositella minkään yrttien käyttöä, koska tutkimuksia vaikutuksista ei ole juurikaan tehty. Kaikki yrtit ovat vähintään jossakin määrin haitallisia pitkäaikaisessa päivittäisessä käytössä (tosin joitakin lajeja täytyisi tällöin nauttia mahdottomia määriä), mutta yleinen suositus oli muistaakseni enintään kaksi viikkoa yhtäjaksoisesti käytettynä aina yhtä yrttilaatua.


2 kommenttia: