perjantai 27. syyskuuta 2013

Koiruoholöytö

Käväisin tänään asioilla kaupungissa, ja pikaostoksilla paikallisessa ekokaupassa. Tänä kesänä itseltäni jäi nokkoset keräämättä ja kuivattamatta, joten ostin nokkosteetä pitämään rauta-arvojani kunnossa. Ostin myös kuivattua laventelia ja koiruohoa. Olin lievästi yllättynyt kun näin koiruohopussin kaupan hyllyllä, eipä ole aikaisemmin missään tullut vastaan.

Koiruoho eli mali 

Koiruoho eli Mali Artemisia absinthium (ruots. malört, engl. wormwood) näyttää sopivan kuivattuna teeaineeksi. Mali sisältää myrkyllistä tujonia, joka ei kuitenkaan ole vesiliukoista, eli siksi voi käyttää teehen. Malia käytetään alkoholien (Absintti, Vermutti) maustamiseen, mutta suurina annoksina se aiheuttaa elimistöön myrkytystilan. Tinktuuroita, eli alkoholiuutoksia voi käyttää ulkoisesti mm. ruhjeisiin. Malia on myös joissakin antiseptisissä voiteissa, joita käytetään ihoärsytykseen, ruhjeisiin, sekä reuma- ja hermokipuihin. Aikaisemmin sitä on käytetty moniin vaivoihin, kuten matojen häätämiseen elimistöstä, nykyisin voidaan käyttää tähän tarkoitukseen eläimille. Myös koiden häätöön on käytetty. Älä istuta omassa puutarhassa malia fenkolin, kuminan, salvian tai aniksen lähelle, koska se estää niiden kasvua.

Malia voi olla myös ruuissa, virvoitusjuomissa, saippuoissa, pesuaineissa ja hajuvesissä. Se elvyttää verenkiertoa, lievittää reumavaivoja ja hyönteisten pistoja, parantaa haavoja ja ruokahalua, ja tekee kuukautiset säännöllisemmiksi.

Magiassa kasvia käytetään mm. selvänäköisyys-, astraalimatkailu- ja suojelutarkoituksiin. Se poistaa negatiivisuutta. Astrologinen vastaavuus: Mars. Elementit: ilma, maskuliinisuus, kuuma. Jumalattaret: Diana, Isis, Iris, Artemis.

Varoitukset: Ei raskaana oleville, imettäville, eikä lapsille. Saattaa aiheuttaa kosketusallergiaa. Suurina annoksina käytettynä malin sisältämä tujoni aiheuttaa levottomuutta, pyörrytystä, sekavuutta, näkö- ja kuulohäiriöitä, oksentelua, maha- ja suolistokramppeja, kouristuksia, henkisiä häiriöitä ja pahimmassa tapauksessa halvauksia, aivovaurioita ja jopa kuoleman. Älä polta suitsukkeena sisätiloissa.

Teetä, yrttejä, tuikkukivi ja luonnonkosmetiikkanäytteitä

Lihansyöjäkasvi ja ametistinen tuikkukippo

Kirpputorilta löytyi tuollainen kaunis ametistialusta tuikulle. Takana on meidän kodin uusi kasvitulokas, Sarracenia lihansyöjäkasvi. Nätti! Ja voi sitä järkytystä kun yöllä uneen saakka kuulin kauhean rouskaisun! Kissa P....le! Tuo meidän karvatti tykkää rouskia mun kaikki kasvit. Täytynee sijoittaa tuo yläilmoihin kukkahäkkiin, kuolleen kukan tilalle. Nyt on tuossa korkeimmassa tötterössä kisulaisen hampaidenjäljet >.<

Sarracenian tötteröt

Yhtenä koulutehtävänä oli valmistaa jokin kivituote, joka voisi olla vaikka pieni matkamuistoesine. Värkkäilin sitten riimut vanhemman futharkin mukaan, mutta lisäsin vielä tyhjän riimun mukaan, koska silläkin on oma merkityksensä. Kaikissa riimuseteissä tyhjää riimua ei ole mukana. Olen kerännyt nuo kivet joskus lapsen kanssa Kuusamosta, ja raahannut niitä mukanani kymmenisen vuotta muutosta toiseen (noo, pieniä kiviä..) Alunperinkin ne on kerätty riimutarkoitukseen, vasta nyt sain toteutettua. Mikäs kiire tässä :D Kuvista ei ehkä oikein välity tuo kokoluokka, mutta pienimmät kivet on melkoisen pieniä, eikä suurimmatkaan mitään isoja ole. Tuo pikku kirjanenkin on sellainen kämmenelle sopivan kokoinen. Tein myös mokkapussukan kivien säilyttämistä varten. Tuo on niin pieni ja kevyt setti, että kulkee helposti vaikka laukussa tai matkalla mukana. Sivellin oli vähän suuri, joten maailman tasaisinta jälkeä en saanut tehtyä, enkä laimentanut maaliakaan. 

Tyr:in riimuperhe

Vanhempi futhark


Syksy

Hyvää syksyn jatkoa ja Samhainin odottelua! <3


2 kommenttia:

  1. vitsi tää sun blogis on tosi kiva ja mielenkiintonen! :) tykästyin tähän heti ku tänne tulin<3!

    fashionsituation.blogspot.com <3

    VastaaPoista