Tänään oli ensimmäinen leipomispäivä, kun kokeilumielessä leivoin viikinkileipää törmättyäni sellaisen (helppoon) ohjeeseen. Ohje on helppo muuttaa gluteenittomaksi / viljattomaksi(?) ja se on hiivaton. Olen sen verran laiska, etten koskaan jaksa kääntää mittoja, jos ne on vierailla mittayksiköillä merkitty, mutta tuossa oli grammoina, niin onnistui sen puolesta hyvin. Muutin ohjetta itselleni sopivampaan muotoon, eli vaihdoin ohrajauhot kaurajauhoiksi. Mikäli kaura ei sovi, niin ne voi varmaan vaihtaa vaikka tattarijauhoiksi. Reseptin kirjoittaja oli käyttänyt täysjyväjauhoina täysjyväspeltjauhoja, itse korvasin ne sellaisella omeganäkkileipäseoksella, koska sitä sattui olemaan kaapissa. Ensin ajattelin, että olisin laittanut niiden tilalta kaurahiutaleita, mutta omegaseoksella sai monipuolisemman taikinan.
Hienonsin omeganäkkäriseoksen morttelissa, mutta pienemmissä osissa kuin kuvassa |
Itse tein tällaisella reseptimuunnoksella:
150 g luomu kaurajauhoja (ehdotettu ohrajauhoja)
50 g luomu omeganäkkileipäseosta (sis. mantelijauhoa, auringonkukan siemeniä, kurpitsan siemeniä ja pellavan siemeniä) (ehdotettu täysjyväjauhoja, esim. spelt)
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl luomuvoita (ehdotettu vaihtoehtoisesti laardia)
100-120 ml haaleaa vettä (taisin laittaa hieman yli desin verran)
1/4 tl merisuolaa
Sitten taikina 1,5 h:ksi viileään lepäämään pyyhkeen alle. Tämä oli pitkä aika odotella, enkä oikein ymmärrä hiivattoman taikinan tarvetta levähtää. Ehkä siinä maut tasaantuvat ja jauhot turpoavat vähän, en tiedä. Mitään näkyvää taikinalle ei tuona aikana tapahtunut. Taikinan kuuluu olla sellainen paksu ja kuivahko, sellainen, jota on hyvä muovailla (halkeilee helposti, mutta sai siitä leivät tehtyä).
Helppo resepti: ainekset yhtäaikaa kulhoon ja vaivataan taikinaksi |
Haluaa levätä 1,5 - 2 h |
Lepää viileässä leivinliinan (tyynyliinan, krhm) alla |
Raakoja leipäkiekkoja |
Tästä taikinasta tuli 4 kpl kämmentä suurempia leipiä. Leivät taputellaan taikinasta ohuiksi kiekoiksi, enintään 0,5 cm paksuiksi, että leivät eivät jää paistettaessa sisältä raaoiksi. Sitten keskilämmöllä paistetaan leipiä kuivalla pannulla 4-5 minuuttia kummaltakin puolelta (itse käytin rautapannua, mutta sillä ei kai ole väliä minkälaista käyttää). Vähän saa tulla väriä leipien pintaan. Kai näitä voisi uunissakin valmistaa, mutta halusin kokeilla tuota pannumenetelmää. Tällaisen taikinan voi tehdä kotona valmiiksi, ja ottaa vaikka retkelle mukaan ja paistaa nuotiolla.
Paistetaan ilman rasvaa, kuivalla pannulla |
Valmiita leipäsiä |
Nam |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti