keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Kesäpäivänseisaus

Vuoden pisimmän päivän eli kesäpäivänseisauksen (eng. Summer Solstice), Lithan aika lähenee. Itselleni aurinkoallergikkona tämä sapatti, tai ylipäätään koko vuodenaika ei ole niin mieluinen kuin muut sapatit ja vuodenajat, mutta se lienee ymmärrettävää. On kesäpäivänseisaus kumminkin luonnon kannalta minulle tärkeä ja merkityksellinen, koska suuri osa villiyrteistä ja muista kasveista on valmiita kerättäväksi. Ja toki pidän siitä, että on valoisaa, vihreää ja lämmintä (mutta vielä enemmän pidän siitä, kun on hämärää, viileää ja sumuista ;) En oikein tiedä voiko aurinkoallergiasta parantua, lääkäritkään eivät ole oikein osanneet kertoa paljon mitään valaisevaa aiheesta. Ehkä joskus, jos aurinko lakkaa puremasta minua, minäkin alan nauttimaan kesästä kunnolla.


Tälle vuodelle minulla ei vielä ole tarkkoja suunnitelmia Lithan vietolle, ehkä olen vaan kotosalla, jolloin käyn keräämässä nokkosen lehtiä, siankärsämöä ja ehkä joitakin muitakin yrttilöitä ja muita kasveja. Koivun lehdet ja pajun kuori houkuttelisi myös, en tosin vielä tiedä mistä niitä keräisi. Ehkä, jos juhannuksen aika menee jonkun tutun luona, jolla on metsää, niin asia hoituu sillä. Kerkkiäkin olisi hyvä saada pakastimeen, mutta en tiedä ovatko kaikki jo ylikasvaneita. Onneksi tuli keiteltyä kuusenkerkkäsiirapit pari viikkoa sitten. Tulevan viikonlopun ajalle sopivasti osuva täysikuu onkin nyt kiertoradallaan lähinnä maata, eli on ns. superkuu. Kivet ja kristallit, ynnä muut taikaesineet (mm. korut, amuletit, talismaanit) kannattaa ladata superkuun valossa. Kasvien ja yrttien sanotaan olevan voimakkaimmillaan täydenkuun aikaan. Lisää superkuun vaikutuksista täällä. Siinä voi sitten saman viikonlopun aikana juhlia sekä sapattia, että esbatia oikein superkuun kera! :) Ja ottakaahan valokuvia ihanasta kuusta.

Olen tässä kevään ja alkukesän aikana kerännyt kirpputoreilta kauniita pieniä lasisia purkkeja ja pulloja, ja ajattelin niihin tehdä vielä erilaisia yrttiöljyjä, ehkä myös jonkinlaisen kokeilun rentouttavasta hierontaöljystä ja tuoksuöljystä. Öljynä käytän oliiviöljyä ja rypsiöljyä, kylmäpuristettuja kumpikin.

Kasvien keräilyn lisäksi hyviä yksinkertaisia tapoja viettää Lithaa, on vaikkapa sitoa itse oma saunavihta (/saunavasta). Jos et osaa, niin on ehkä mukavaa opetella. Itse ainakin tykkäisin, opettajiakin löytyisi, mutta tänä vuonna vietetään juhannusta eri suunnilla (netistäkin varmasti löytyy ohjeita, mutta haluan tuttuni opettamaan). Juhannuskokon tai nuotion sytytys kuuluu myös keskikesän juhlaan. Keskikesää voi juhlia monin tavoin, mitä en tässä tuo esiin. Halusin laittaa muutaman vinkin yksinkertaiseen viettotapaan, ellei joku (esim. pakanallista polkua aloitteleva) oikein tiedä mitä tekisi. Hyvä hedelmäinen ruokakin on nam. Mukavaa ja turvallista Lithan/juhannuksen/kesäpäivänseisauksen/mittumaarin aikaa kaikille. Älkää pöllöilkö, vaikka onkin superkuu ja onnettomuusriski huipussaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti